Salut mental des de la perspectiva de gènere

En l’última sessió del Reforç Escolar, amb els i les adolescents de l’ESO, ens vam centrar en conversar sobre la salut mental i concretament sobre l’autoestima des de la perspectiva de gènere, per a tancar el procés que havíem començat ja fa un temps.

Després d’haver estat treballant cadascun/a d’ells/es pel seu compte en el quadern sobre autoestima i emocions que els havíem lliurat unes setmanes enrere, aquest dia va ser el moment de posar en comú les reflexions, sensacions i inquietuds que els han pogut anar sorgint mentre ho feien.

Vam començar parlant sobre la importància de tractar aquests temes i de posar l’autoestima en el centre. La vam definir conjuntament, explicant què és i què no, desmuntant alguns mites entorn d’ella. Vam parlar de les característiques que tindria una autoestima saludable i enfortida, així com al revés, i vam proposar diferents eines per a poder treballar-la i continuar millorant la relació que tenim amb nosaltres mateixes.

Finalment, vam abordar la relació entre tots aquests temes amb el sistema patriarcal. Vam tornar a recordar què són els mandats i els rols de gènere, i vam fer una pluja d’idees sobre quins són més freqüents per a la masculinitat i la feminitat, així com les conseqüències que poden tenir per a la nostra salut mental i per a la nostra autoestima, ja sigui per la pressió de complir-los o per allunyar-nos d’ells i ser castigats socialment.

Esperem que aquest procés els hagi servit per a poder conèixer amb major profunditat què és l’autoestima, com es relaciona amb el sistema de gèneres i el paper fonamental que tot això juga dins de la salut mental, així com que hagin incorporat eines per a treballar en el dia a dia el seu amor propi, contribuint d’aquesta manera a la millora del seu benestar psicològic i emocional.