TESTIMONI JAUME

Amb motiu de la celebració del 25è Aniversari de Bona Voluntat en Acció, volem compartir testimonis de voluntaris i voluntàries de l’entitat on ens expliquen què fan, com se senten amb el que fan, quines experiències han viscut amb nosaltres…

Jaume Salinas

La primera vegada que vaig sentir parlar de Bona Voluntat en Acció (BVA) i del seu projecte integral d’ajudar a famílies en situació de vulnerabilitat, va ser a través de l’amiga Pilar Quiroga, en un acte que es va fer a Merrylife. En aquells moments encara estava en actiu, professionalment parlant, però la idea de poder col·laborar algun dia amb aquella associació em va agradar. No va ser fins un parell d’anys més tard, justament acabava de deixar la meva activitat professional que havia ocupat més de quaranta anys de la meva vida, que un dia em va trucar el meu amic Robert Badia i em va proposar assistir a una reunió de BVA, destinada a captar voluntaris per a les seves diverses activitats. Per la meva experiència de més de trenta anys dedicats a tasques relacionades amb recursos humans: formació, selecció, etc., vaig veure que podia ser útil a BVA, i em vaig oferir com a voluntari d’una de les seves activitats: El taller laboral.
La veritat és que quan vaig començar en aquesta tasca, poc tenia a veure amb el que havia fet fins aquell moment. Però va ser molt millor i més enriquidor, doncs en lloc de posar-me a un nivell on podia “ensenyar” que fer per a buscar feina, em vaig haver de posar al mateix nivell de qui en cada sessió em tocava ajudar. I dic enriquidor, almenys per a mi, perquè durant l’estona que durava el taller, compartia i estava d’igual a igual amb les persones assignades aquell dia, tinguessin o no papers, fos quin fos el seu origen.
Eren, i són, persones tan necessitades com jo, de ser tractades amb dignitat i respecte. L’única diferència era la situació en què ens trobàvem. Sempre he procurat arrancar-los un somriure de cadascú. El millor regal era quan al final de la sessió em donaven les gràcies.
He conegut pescadors, agricultors, professionals de tots els oficis, mestres d’escola, professors d’universitat, jutges de pau o directors de fàbrica. L’única diferència és que la vida els havia portat a situacions diferents i ara BVA els oferia la possibilitat, per difícil que fos, de trobar una feina que els ajudés a sortir del pou circumstancial en què es trobaven. Recordo especialment un dia, en què un home de més de 60 anys (no recordo el seu nom), va venir tot emocionat a BVA a donar les gràcies per l’ajut rebut, ja que havia aconseguit un treball amb contracte fix.
També m’ha servit per valorar i agrair la sort de tot el que tinc. La meva obligació moral, vers a la Vida que m’ha permès aprofitar les oportunitats per a poder tenir (de moment) una vida digna, era de fer el “retorn” del que havia rebut, ajudant als altres.
En un món canviant i que, pel que sembla, les coses de moment no aniran a millor, cada cop hi haurà més persones en situació de vulnerabilitat i, de retruc, també caldrà més gent que vulgui fer de voluntari, ajudant a qui ho necessiti. Si aquest és el teu desig, BVA és un lloc ideal per a dedicar part del teu temps i la teva vida als demés.